måndag 28 april 2014

En bok och en utställning om Ösjöfors!

För en liten tid sedan träffade jag den intendent på Tekniska muséet i Stockholm som var ansvarig för Ösjöfors, då Tekniska muséet ägde Ösjöfors, Magdalena Tafvelin.  Hon berättade för mig att hon börjat skriva en bok om Ösjöfors. Boken som ska att handla om Ösjöfors historia kommer att ges ut som Tekniska muséets årsskrift. Magdalena Tafvelin undrade om vi, som Ösjöfors nuvarande ägare, också kunde bidra med några sidor i boken. Det vill vi naturligtvis, och vi håller nu på att skriva.

Magdalena berättade också att det ska bli en utställning i Vimmerby museum nästa vår om Ösjöfors. Idag stod det i Vimmerby tidning om boken och utställningen. Allmänheten uppmanas att bidra med sina minnen och fotografier av Ösjöfors.

Vi ser fram emot att få läsa boken och att se utställningen!

3 kommentarer:

  1. Hej! Det fanns ett par guidedagböcker på gården där vi som jobbade skrev ned allt roligt (och sorgligt) som inträffade... Hoppas ni har hittat dem, bokyllan i rummet bredvid nya köket. Sen har vi en kollega som faktiskt tillbringade ett helt år i sträck på bruket, grafikern Lars Nyberg - han umgicks med Sven som bodde i Mjölnarstugan. Anders och Ellen (guider mellan 1994 - 2004) http://gudmundson.se http://ellencronholm.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Så roligt att ni hört av er! Den bok som du berättar om har jag tyvärr inte sett. Jag har gått igenom allt i det rummet väldigt noga, och sparat det mesta. Kanske har någon från Stiftelsen tagit hand om den? Den boken måste komma fram - vilken skatt!

      Roligt att höra om er kollega som tillbringat ett år på bruket - det har ingen berättat för oss tidigare. Bodde han i lägenheten till höger i mangårdsbyggnaden? Det skulle vara roligt att få kontakt med honom och höra om sina minnen från det året, och få veta lite mer om Sven.

      Ni får väldigt gärna dela med er från era minnen från de tio åren, och har ni foton så skulle vi bli jätteglada om vi fick ta del av dem. Vi planerar att ha en permanent utställning om Ösjöfors genom tiderna.

      Hälsningar Noomi

      Radera
    2. Hej! Ursäkta det sena svaret :-) Det skulle vara kul att hjälpa till - vi har bra kontakt med några av de andra guiderna...

      Radera