lördag 25 januari 2014

Ansökan till Länsstyrelsen

Oj, oj, oj så intensivt det är just nu. Det är knappt man hinner blogga. Våra ansökningar till länsstyrelsen upptar all vår lediga tid. Vi kommer att skicka iväg en hel bok till dem om vad vi vill göra med Ösjöfors. Hoppas sedan att de är snabba på att läsa och fatta beslut. Och naturligtvis ska de vara odelat positiva till alla de förändringar vi vill göra!

I vårt ansökningsförfarande har vi hitintills:

  •  Fotograferat och skrivit ut bilder på de ställen vi vill göra något med. Det som återstår är att lägga till en beskrivning till varje bild.

  • Mätt upp huset och gjort en ritning på datorn för att visa hur vi vill bygga till huset.

  • Ritat en planlösning av övervåningen (det finns ingen planlösning av huset) för att kunna beskriva hur badrum på övervåningen skulle kunna te sig.

  • Skrivit en övergripande beskrivning av vad vi vill med Ösjöfors: våra tankar och visioner med gården. Detta för att underlätta för Länsstyrelsen att fatta beslut. Länsstyrelsen är i princip mer positiva till förändringar om dessa kan leda till att öka gårdens öppenhet för allmänheten. Ett exempel: Om spåntaken läggs om så att de inte längre är fulla med hål och täcks av presenningar,  tycker vi att det känns bättre att ha turistverksamhet på gården p.g.a. vi slipper skämmas för taken ("så illa att ägarna inte bryr sig om taken"). Det leder till att vi får igång en turistverksamhet, något som Länsstyrelsen uppskattar, då fler människor får möjligeten att få se en kulturhistoriskt intressant miljö.


  • I tisdags hade vi besök av den kunniga person som går under benämningen "antikvarisk medverkan" och som ska vara den person som ska följa vår renovering och ansvara för dokumentationen till länsstyrelsen. Han (Pär) gick runt och tittade på husen in i minsta detalj, och förstod hur vi tänkte och han tyckte inte att det fanns några konstigheter i det -  som tur var. Hans idé är, att de värsta man kan göra med ett hus, är inget alls. Ett hus som människor gör något med (även om de gör fel ur ett byggnadsvårdsperspektiv) överlever. Ett hus som lämnas åt sitt öde förfaller och försvinner.

Häromdagen tog vi oss i alla fall lite ledigt och testade snön i Ösjöfors. Efteråt fikade vi i det kalla huset och drömde om få sitta där och fika, en kall vinterdag, utan ytterkläder. Nästa vinter...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar